آشنایی اولیه با خودکشش ریل باس و سرویس و نگهداری پیشگیرانه

  • ۹۹

.

یکی از انواع ادوات ریلی که در جهان امروز و در حمل و نقل مسافر درکشورها مورد استفاده قرار می گیرد قطارهای خودکشش حومه ای می باشد که برای انتقال مسافرین شهرهای نزدیک به کالن شهرها و حومه شهرهای بزرگ استفاده می شود. از آنجایی که این قطارها دارای چیدمان صندلی مشابه اتوبوس هستند به قطارهای اتوبوسی و یا RAILBUS معروف می باشند. این قطارها دارای سیستم رانش مستقل برقی یا دیزلی هستند و برای جابه جایی نیازی به لکوموتیو ندارند و اصطالحا خود کشش می باشند. تداوم حرکتی، بار متغیر ناشی از تعداد مسافرین و شیب و فراز مسیر موجب گردیده تا تکنولوژی پیشرفته ای در تجهیزات این قطارها تعبیه گردد. ریل باس ارم مجهز به دو تیپ موتور دیزل(کشنده وتولید کننده برق)، سیستم بوژی با سرعت نسبتا باال، و سیستم های رفاهی نظیر تهویه مطبوع و سرویس بهداشتی با مخزن سپتیک(توالت بسته) و سیستم اعالن مسافر بوده و انتقال قدرت هیدرواستاتیکی برای نرمی حرکت و آسایش مسافرین از امکانات منحصر بفرد این ادوات است. سیستم دارای قابلیت حرکت در دوسمت با بهره گیری از دوکابین می باشد که قدرت مانور و سرعت جابه جایی در این قطارها را می توان به راحتی با چابکی قطارهای مترو ولی در مسیر های طوالنی تر مقایسه نمود. استفاده مداوم ازقطارهای مذکور مستلزم نگهداری مستمر و انجام تعمیرات برنامه ریزی شده و پیشگیرانه است تا از توقف ها و تاخیرات و کندی سیر آن که منجر به بروز عدم رضایت مشتریان می شود جلوگیری گردد و مسافرینی که روی برنامه حرکتی آن برنامه های زندگی خود را تنظیم می کنند دچار آسیب های روحی - روانی و مادی نگردند. ضروری است با توجه به سطح تکنولوژی این قطارها ساختاری مناسب و متناسب این اقدام را بعهده گیرد تا متضمن بهره برداری بهینه باشد. تعمیرات مقرره کوتاه، میان و بلند مدت این قطارها به نحوی از سوی سازنده طراحی می گردد که با انجام به موقع آن ها حداکثر بهره برداری از این قطارهای گران قیمت صورت پذیرد. همچنین تکنسین های فنی با توجه به مسیرهای این قطار(که عموما از بخشی از فضای شهری عبور می کنند که مخاطرات زیادی برای این قطارها دارد) باید به نحوی تجهیز گردند تا خرابی ها های ناشی از سوانح و خرابی های اتفاقی را در کوتاه ترین زمان ممکن تعمیر، اصالح و رفع نمایند. با توجه به اینکه از عمر ورود این مدل قطارها به کشور زمان زیادی سپری نگردیده است ایجاد یک پایگاه مجهز برای انجام امور تعمیر و نگهداری قطارهای خود کشش و گردآوری متخصصین یک امر ضروری و مبرم می باشد.

.

.

در ادامه جزوه ی آموزشی ریل باس جهت دانلود و استفاده ی همکاران قرار گرفته است.


جزوه آموزشی آشنایی با ریل باس :دریافت

حافظه های مورد استفاده در مدیریت الکترونیکی موتور دیزل

  • ۶۷

مقدمه

فناوری های نوین درحوزه ارتباطات رایانه ای و انتقال داده ها، نحوه طراحی و عملکرد سرویس موتورهای دیزلی مدرن را تغییر داده اند. پیشرفت در حافظه کامپیوتر، سرعت پردازش و فناوری به اشتراک گذاری داده ها و افزایش قابلیت ها، ارزش سیستم های کنترل موتور که به صورت الکترونیکی انجام می شود را به طور چشم گیری افزایش داده است. اولین سیستم های تزریق سوخت دیزلی با کنترل کامپیوتری یا الکترونیکی در اواسط دهه 1980 معرفی شدند. این سیستم ها بر روی کنترل دقیق زمان ، فشار و حجم پاشش سوخت متمرکز هستند تا سوخت با کارایی بیشتری سوزانده شود.

 

معرفی  ECM (مدیریت الکترونیکی موتور)

.

تمام سیستم های کنترل الکترونیکی موتور دیزل، صرف نظر از نوع روش تزریق سوخت مورد استفاده، چند ویژگی مشترک دارند. همه آنها مجهز به شبکه ای از حسگرها می باشند که شرایط موتور را به رایانه گزارش می دهند. کامپیوتر بر اساس این ورودی اقدام مورد نیاز را محاسبه می کند و عملکرد دستگاه خروجی را برای کنترل تزریق سوخت و سایر سیستم های حیاتی موتور تغییر می دهد. بنا به شرایط هر تولید کننده اسمای خاصی بر روی کنترل گر می گذارد که همگی آن ها به عنوان یک ماژول کنترل الکترونیکی (ECM) اشاره می کند. بسته به نوع سازنده سیستم، کامپیوتر های مورد استفاده ممکن است به عنوان های نیز شناخته شوند:

ECM ماژول کنترل موتور _

ECU واحد کنترل الکترونیکی_

EEC کنترل موتور الکترونیکی_

CPU واحد پردازش مرکزی_

PCM ماژول کنترل مولد قدرت _

VCM  ماژول کنترل خودرو_

ماژول کنترل الکترونیکی مغز سیستم کنترل موتور است. ECM  با استفاده از حسگرهایی که بر روی موتور، گیربکس و دیگر سیستم های اصلی خودرو قرار دارند، شرایط کارکرد موتور و خودرو را به طور پیوسته تحت پایش قرار می دهد. سایر عملکرد های ECM ممکن است شامل کنترل کلاچ فن برای خنک کردن موتور، کنترل ترمز موتور و کنترل حفاظتی موتور (فشار روغن، دمای مایع خنک کننده و سطح مایع خنک کننده) باشد. علاوه بر این،ECM  کد های خطا را تشخیص و اعلام می کند.

 

ECM  از مقادیر ولتاژ به عنوان سیگنال های ارتباطی استفاده می کند. ECM ولتاژ باتری را به 5-9 ولت کاهش می دهد که به عنوان ولتاژ مرجع توسط سنسورهای آن استفاده می شود. سنسورها به نوعی روی ولتاژ مرجع عمل می کنند و همچنین می توانند سیگنالی با همان قدرت ولتاژ را به ECM ارسال کنند.

.

عملکرد  ECM

.

در سیستم ارتباطی ECM دو نوع سیگنال وجود دارد سیگنال آنالوگ و سیگنال دیجیتال. سیگنال آنالوگ به طور مداوم در یک محدوده مشخص تغییر می کند (تصویرA) سیگنال های آنالوگ برای نشان دادن شرایطی استفاده می شوند که به تدریج و به طور مداوم با یک محدوده تعیین شده تغییر می کنند. سنسورهای دما بهترین نمونه از سنسورهایی هستند که سیگنال آنالوگ تولید می کنند. نوع دوم سیگنال، سیگنال دیجیتال است (تصویرB) سیگنال دیجیتال سیگنالی است که یا روشن یا خاموش است و هیچ محدوده ای بین آن وجود ندارد، روشن یا خاموش کردن سوئیچ یک سیگنال دیجیتال تولید می کند.

.


تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال

.

همه ECM ها کامپیوترهای دیجیتالی هستند و فقط سیگنال های ورودی دیجیتال (روشن/خاموش) را تشخیص می دهند. همانطور که قبلا توضیح داده شد، اکثر سنسورها با استفاده از سیگنال های مرجع 5-9 ولت کار می کنند. می بایست قبل از ورود این سیگنال به پردازشگر باید تبدیل شود. برای تبدیل این سیگنال به حالت روشن/ خاموش، سیگنال به مبدل آنالوگ به دیجیتال (D/A)منتقل می شود و سپس مبدل سیگنال های آنالوگ را به سیگنال های دیجیتالی که ECM می تواند آن را درک کند تغییر می دهد. به عنوان مثال، یک مجموعه دیود در داخل مبدل سیگنال های سنسور 5 ولت یا کمتر را برای عبور متوقف می کند و سیگنال های بزرگتر از 5 ولت ایجاد می کند. نتیجه این است که ECM سیگنال "روشن" یا "خاموش" را از سنسور دریافت می کند. هنگامی که به خواندن دقیق از یک سنسور آنالوگ مانند سنسور دما نیاز است، سیگنال ورودی از یک سری دیود عبور میکند که همگی سیگنال های روشن/خاموش تولید میکنند. بر اساس الگویی این سیگنال های روشن/ خاموش،  ECMمیتواند دمای دقیق را تعیین کند. سیگنال های ولتاژ بسیار ضعیف هنگام ورود به ECM از طریق تقویت کننده عبور می کنند.

مدار مبدل دیجیتال به آنالوگ دقیقا برعکس عمل می کند. سیگنال دیجیتال ECU را برای هر عملکرد کنترل شده ای که به ولتاژ آنالوگ نیاز دارد به سیگنال آنالوگ تبدیل می کند.

 

کد یا اعداد باینری

.

 سیگنال های دیجیتال با استفاده از یک کد عددی باینری تطبیق داده می شوند، و این زبانی است که ECM برای برقراری ارتباط از آن استفاده می کند. اعداد باینری از 1 و0 تشکیل شده اند. به سیگنال های ولتاژ "روشن" مقدار 1 اختصاص داده می شود، در حالی که سیگنال های "خاموش" مقدار 0 داده می شوند. هر 1 یا 0 برابر با یک بیت داده است که هشت بیت برابر با یک بایت است. تمام اطلاعات مبادله شده بین ECM ، حافظه آن و سایر دستگاه های الکترونیکی به صورت بایت انجام می شود.

.

.

.

مدار اینترفیس

.

 هر ECM یک مدار رابط ورودی/ خروجی دارد، این مدار رابط از قطعات الکترونیکی ECM در برابر اتصالات کوتاه و همچنین ولتاژهای بالاتر مدارهای خارجی محافظت می کند. همچنین اینترفیس شامل مبدل های سیگنال آنالوگ/ دیجیتال است. به منظور حفظ یک جریان منظم داده از طریقECM ، یک کریستال کوارتز به عنوان یک تراشه برای تولید یک پالس زمانی پیوسته و ثابت استفاده می شود. داده ها فقط بین پالس ها قابل انتقال هستند. پالس ها زمان بندی شده اند تا بتوان یک بیت از اطلاعات را بین هر پالس منتقل کرد. بدون این ساعت برای ایجاد فاصله و سازماندهی جریان داده،ECM  به درستی کار نمی کند.

.


انواع حافظه در سیستم مدیریت موتور

.

 حافظه به مناطق ذخیره سازی اطلاعات داخلی ECM اشاره دارد. برای ماژول های کنترل الکترونیکی موتور دیزل، حافظه کامپیوتر به صورت تراشه های حافظه ارائه می شود. تراشه های حافظه ECM تمام اطلاعات یا داده های مورد نیاز برای کارکرد و برقراری ارتباط موثر موتور و دیگر سیستم ها را ذخیره می کند. ECM از حافظه به دو صورت استفاده می کند، میتواند اطلاعات ذخیره شده در حافظه سیستم را لود کرده، جمع آوری کند و از آن استفاده کند، یا میتواند داده های جدید یا تغییر یافته را بگیرد و در حافظه سیستم برای استفاده یا مشاهده در آینده ذخیره کند. این داده های جدید می تواند اطلاعاتی باشد که ECM مستقیماً از حسگرهای خود دریافت می کند و یا می تواند داده هایی باشد که نتیجه محاسبات یا عملیاتی است که ECM روی داده های خام حسگر انجام داده است و همچنین میتواند دستورالعمل های جدیدی باشد که از یک منبع خارجی، مانند رایانه لپتاپ، در ECM آپلود شده است.

 در طول پردازش، ECM  اغلب داده های بیشتری از آنچه که میتواند پردازش کند، دریافت می کند. برخی از این داده ها به طور موقت در حافظه ذخیره می شوند تا زمانی که پردازش شوند. هنگامی که ECM آماده استفاده از این داده شد، اطلاعات را بازیابی می کند. ECM  فقط یک کپی از اطلاعات ذخیره شده را می گیرد. داده های اصلی در صورت نیاز برای استفاده در آینده در حافظه نگهداری می شوند. انواع مختلفی از حافظه که به شکل تراشه است برای ECM موتورها وجود دارد. که عبارتند از حافظه با دسترسی تصادفی (RAM) ، حافظه خواندنی (ROM) و انواع مختلف حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی (PROM).

.

.

1.      حافظه با دسترسی تصادفی(RAM)

حافظه با دسترسی تصادفی (RAM) به حافظه خواندن و نوشتن اشاره دارد. ECM می تواند داده ها را در RAM بنویسد و از آن بخواند. داده های ذخیره شده در RAM را می توان پس از خواندن پاک یا تغییر داد. ECM داده ها را بازیابی میکند و آنها را در RAM بارگذاری میکند. و با اطلاعات دریافتی از طرف حسگر ها مقایسه میکند. همچنین این اطلاعات در RAM ذخیره میشود. ECM می تواند در صورت نیاز اطلاعات عملیاتی جدید را در RAM بخواند یا بنویسد. بیشتر اطلاعات RAM ها فرار هستند و برای نگهداری اطلاعات ذخیره شده خود نیاز به جریان مداوم برق دارند. اگر ولتاژ باتری از ECM قطع شود، هرگونه اطلاعات ذخیره شده در RAM از بین می رود. و یا هنگامی که موتور خاموش شود ، برخی از داده ها نیز پاک می شوند. در بیشتر موارد، تراشه های حافظه RAM به طور دائم به ماژول متصل هستند و در صورت معیوب بودن باید با همراه ECM تعویض گردد.

 

2.      حافظه فقط خواندنی(ROM)

همانطور که از نام آن مشخص است، حافظه فقط خواندنی (ROM) فقط توسط ECM قابل خواندن است. رایانه ها حاوی مقدار کمی حافظه "فقط خواندنی" هستند که دستورالعمل های عملیاتی اولیه ECM را در خود جای داده است. اطلاعات ذخیره شده در ROM قابل برنامه ریزی مجدد یا پاک شدن نیستند. ECM فقط می تواند این اطلاعات را بخواند و از آن استفاده کند. اطلاعات ROM غیر فرار است، به این معنی که داده های ذخیره شده در ROM در صورت خاموش یا جدا شدن ECM از باتری از بین نمی روند. سیستم های کنترل الکترونیکی اولیه به این شدت به ROM متکی نبودند، به این معنی که آن ها توانایی محدودی برای انطباق با موقعیت ها و شرایطی داشتند. بطوریکه این اطلاعات ابتدا توسط سازنده سیستم در ROM برنامه ریزی نشده بود.

 

3.      حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی (PROM)

حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی (PROM) یک تراشه حافظه ای است که می تواند یک برنامه یا پایگاه داده خاص را در خود ذخیره کند. با این حال، هنگامی که PROM برنامه ریزی شد، اطلاعات مربوط به آن دائمی ذخیره می شود و نمی توان آن را پاک یا تغییر داد. حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی هنگام خاموش شدن سیستم یا زمانی که باتری قطع می شود پاک نمی شود.

 

4.       حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی قابل پاک کردن (E PROM)

حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی قابل پاک شدن (E PROM) مزیت بزرگی نسبت به PROM اصلی دارد، زیرا داده های ذخیره شده در EPROM  را می توان با استفاده از دستگاهی به نام burner EPROM توسط پرسنل واجد شرایط پاک و یا تغییر داد.

 E PROM نوع خاصی از حافظه است که محتویات خود را تا زمانی که در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار نگیرد حفظ می کند. اشعه ماوراء بنفش محتویات آن را پاک می کند و امکان برنامه ریزی مجدد حافظه را فراهم می کند. یک تراشه E PROM  مانند حافظه   ROM و PROM ،برای حفظ اطلاعات خود نیازی به مصرف انرژی ندارد.

 

 

5.      حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی با قابلیت پاک کردن الکترونیکی (EE PROM)

 

حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی با قابلیت پاک کردن الکترونیکیEE PROM نوع خاصی از PROM است که با قرار دادن آن در معرض بار الکتریکی پاک می شود. این برنامه نرم افزاری ویژه برای پاک کردن داده ها ازEE PROM  و سپس دانلود اطلاعات جدید بر روی تراشه استفاده می شود. یک نسخه سریعتر از حافظه EE PROM که در برخی از ECMهای مدل اخیر استفاده میشود، حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی با قابلیت حذف فالش FF PROM است.

EE PROM  ها و FE PROM ها حافظه های غیر فرار هستند و به ECM  متصل هستند.

 هر دو EE PROM و FE PROM ها می توانند با استفاده از رایانه شخصی که با نرم افزار برنامه نویسی تولید کننده موتور بارگیری شده است ، کاملا برنامه ریزی شده یا تا حدی برنامه ریزی شده به صورت الکترونیکی برنامه ریزی شود. اطلاعات برنامه نویسی از طریق رایانه شخصی به حافظه قابل برنامه ریزی ECM از طریق یک اطلاعات پیوند داده بارگیری می شود. یک پارامتر به سادگی یک دستورالعمل یا تنظیمات عملیاتی موتور خاص است. توانایی برنامه ریزی پارامترهای سفارشی به این معنی است که می توان همان موتور مدل را برای پاسخ به شرایط و خواسته های منحصر به فرد عملیاتی برنامه ریزی کرد. رایانه های کنترل موتور مدرن همچنین توانایی ذخیره و انتقال مقادیر زیادی از داده ها را دارند. از این داده ها می توان برای کمک به تشخیص مشکلات قابلیت رانندگی موتور استفاده کرد. تا با استفاده از آن حداکثر رساندن عملکرد موتور و هماهنگی تعمیر و نگهداری و خدمات LS کمک کند.

 

6.      وجود نویز و فرکانس در سیستم

هر دستگاه یا سیستمی که یک میدان الکترومغناطیسی ایجاد کند، پتانسیل ایجاد اختلال در عملکرد سایر اجزای الکترونیکی و سیستم هایی که را در مجاورت آن دارد. این پدیده به عنوان تداخل الکترومغناطیسی EMI شناخته می شود. متأسفانه ، تجهیزات جایگزین موتور و یا استفاده از تجهیزات جوش قوسی هر دو منبع EMI هستند که در صورت عدم انجام اقدامات احتیاطی مناسب می توانند عملکرد سیستم کنترل موتور را مختل کنند. تداخل فرکانس رادیویی RFI همچنین می تواند عملکرد مؤلفه الکترونیکی را مختل کند. فرکانس رادیوهایCB ، به ویژه آن هایی که دارای مدار تقویت سیگنال هستند، می توانند منبع RFI باشند.

 جهت جلوگیری از ایجاد چنین اختلالاتی در سیستم توسط امواج راه های مختلفی وجود دارد که از جمله می توان به شیلد دار کردن سیم ها اشاره کرد که از کاهش یا افزایش انرژی سیگنال جلوگیری می کند.

.


فایل pdf:دریافت

ارتعاش گیرها و کاربرد آن در موتورهای دیزل

  • ۲۶۹

مقدمه

ارتعاش پدیده ای است که از رفتار دینامیکی اجسام به وجود می آید. یکی از موارد ارتعاش در موتورهای احتراق داخلی است. نیروهای ایجاد شده از طرف احتراق درون سیلندر که باعث چرخش میل لنگ می شود ارتعاشاتی در فرآیند این تغییرات به وجود می آورند که در صورت عدم کنترل و دفع این ارتعاشات باعث آسیب دیدن موتور می شود.

ارتعاش در میل لنگ

میل لنگ موتور های چند سیلندر یکی از قطعات حساس است که در زمان کارکرد خود در معرض ارتعاشات اجباری قرار دارد. تغییرات تناوبی فشار های احتراق و نیروهای اینرسی که در حین کارکرد موتور رخ می دهد باعث ایجاد ارتعاشات عرضی، محوری و پیچشی در میل لنگ می شود. از ارتعاشات وارد شده، ارتعاش پیچشی بیشترین آسیب را به میل لنگ اعمال می کند. به منظور کاهش این ضربه ها و اثرات آن، از میرا کننده ارتعاش پیچشی در سر آزاد میل لنگ استفاده می شود. خلاصه وضعیت عملکرد آن باعث افزایش طول عمر و نرم کارکردن موتور می باشد.

ارتعاشات عرضی

 ارتعاشات عرضی باعث ایجاد تغییر شکل های خمشی در بین نقاط تکیه گاه (کپه) آن، یعنی یاتاقان های اصلی می شود با این وجود این ارتعاش میل لنگ را به طور جدی به خطر نمی اندازد. زیرا انعطاف پذیری عرضی کمی دارد و توسط یاتاقان های میل لنگ خنثی می شود (تصویرA).

 

ارتعاشات محوری

 اعمال هر پین میل لنگ توسط یاتاقان های اصلی پشتیبانی می شود، به دلیل وجود راه حل هایی در طراحی میل لنگ، ارتعاشات محوری نیز به ندرت در عملکرد آن تاثیر می گذارد اما با این وجود چنین ارتعاشاتی نیز باعث ایجاد خرابی در موتور می شود (تصویر B).

 

ارتعاشات پیچشی

 ارتعاشات پیچشی رزنانسی برای میل لنگ موتور بسیار خطرناک است زیرا بر خلاف ارتعاشات عرضی و محوری، به سایر قسمت های موتور منتقل نمی شود. به عوان مثال بدنه یاتاقان ها در بسیاری از موارد ایجاد صدا نمی کنند که این عامل باعث می شود از بد کار کردن موتور آگاه نشویم. نتیجه آن این است که تغیر شکل پیچشی میل لنگ به طور کلی توسط هیچ عاملی مهار نمی شود مگر با افزایش استحکام و سختی آن. بنابراین دامنه ارتعاش پیچشی می تواند فراتر رود که منجر به آسیب پیچشی میل لنگ می شود(تصویرC).

.

انواع ارتعاشات در میل لنگ

.

استفاده کنندگان موتور های احتراق داخلی انتظار دارند موتورهای مورد استفاده آن ها قابل اعتماد و بادوام باشد. طراحان موتور تمام تلاش خود را می کنند تا فرکانس هارمونیک نیروی تحریک را تا حد امکان از فرکانس پیچشی طبیعی میل لنگ دور نگه دارند.

 در چنین مواردی طراحان یک راه حل میانی معرفی می کنند و از حذف کننده های ارتعاش یعنی دمپرهای ارتعاش پیچشی که در انتهای آزاد میل لنگ موتور نصب می شود استفاده می کنند.

مقایسه ی ارتعاش میل لنگ موتور در زمان استفاده از دمپر و بدون آن

.

 

میرا کننده های ارتعاشات پیچشی

 وظیفه میراکننده ها کاهش دامنه ارتعاشات پیچشی در میل لنگ موتور است. در صورت طراحی درست این نوع میرا گر، کاهش دامنه روزنانس ارتعاشات پیچشی را تا ده برابر ممکن می سازد با این حال باید در نظر داشت که هر دمپر بخشی از خروجی موثر موتور را مصرف می کند.

 در سال های اخیر جهت کاهش خطرات ناشی از ارتعاشات پیچشی در موتورهای دیزل فوق سنگین از چند نوع میرا کننده استفاده شده است:

  • دمپرهای اصطکاکی
  • دمپرهای الاستیکی
  • دمپرهای لجزی
  • دمپرهای فنری

 میراگرهای نامبرده، دمپرهای دینامیکی معمولی هستند که در آنها از نیروی اینرسی برای میرا کردن ارتعاشات پیچشی استفاده می شود. میراگرهای دینامیکی علی رغم نام رایج آنها نه تنها از نظر معیارهای طراحی بلکه در ویژگی های عملیاتی نیز با یکدیگر متفاوت هستند.

 صرف نظر از یک راه حل طراحی کاربردی برای دمپر دینامیک، وضعیت فنی آن تعیین کننده کارایی آن است که تا حد زیادی به شرایط سرویس موتوری که دمپر در آن نصب شده است بستگی دارد. از آنجایی که اکثر دمپرهای ارتعاشی پیچشی در شرایط متناوب قابل تغییر (مانند سرعت چرخش قابل تغییر) یا شرایط جوی متغیر کار می کنند، دمپرها باید به طور دوره ای مانند سایر دستگاه ها مورد بررسی قرار گیرند تا از عملکرد صحیح موتور اطمینان حاصل شود.

.

.

عملا نمی توان روش های تشخیص جهانی را برای دمپرهای ارتعاشات پیچشی موتور دیزل شرح داد که این عامل عمدتاً ناشی از تفاوت زیاد در طراحی آنها است.

 هر تولید کننده دمپر باید روش های موثری برای عیب یابی دمپرهای ارتعاشی در اختیار داشته باشد تا بررسی کند که آیا دمپر استفاده شده هنوز کارایی خود را حفظ کرده است یا خیر. یکی از معیارهای اثربخشی دمپر میتواند بزرگی دامنه ارتعاش پیچشی محوری باشد که دمپر در آن نصب شده است: با این حال، این معیار می تواند برای ارزیابی اثربخشی دمپر کافی نباشد. اما با در نظر گرفتن این واقعیت، تولیدکنندگان دمپر باید از طرف اپراتورهای موتورهایی که دمپرهای ارتعاش پیچشی در آنها نصب شده اند بخواهند که آزمایش های عیب یابی دوره ای و تعمیرات اساسی دمپرها را با کمک پرسنل شرکت های متخصص یا سرویس کاران مجاز انجام دهند. صرف نظر از راه حل های طراحی، تمام دمپرهای ارتعاش پیچشی که بر روی میل لنگ موتور نصب شده اند، باید هر بار در 18000 الی 20000 ساعت کارکرد موتور تحت بررسی دوره ای قرار گیرند.

در سال 1958 تحقیقات در مورد دمپرهای ارتعاش پیچشی آغاز شد. زمانی که مشخص شد که ارتعاش گیر های لزی به طور موثر ارتعاشات پیچشی میل لنگ را کاهش نمی دهند، اولین دمپر فنری توسط شرکت Geislinger ساخته شد و در کشتی دانمارکی "Danske Holger" در سال 1962 نصب شد. امروزه از چنین دمپرهای برای کشتی های بزرگ و موتورهای نیروگاهی استفاده می شود.

 انواع ارتعاش گیر های پیچشی فنری:

  • ارتعاش گرهای فنر بوشی طراحی  Pielstick(تصویر A )
  • ارتعاش گیرهای فنر تخت طراحی Geislinger (تصویر B)

.

.

ارتعاش گیرهای فنری در مقایسه با ارتعاش گیر های لجزی دارای ویژگی های زیر هستند:

  • ممان اینرسی کوچک حلقه اینرسی نسبت به ممان اینرسی جرم نافی
  • طراحی فشرده و سبک
  • مقاومت بیشتر در برابر خرابی های مکانیکی،
  • عملکرد ثابت و با طول عمر بیشتر
  • دمای مجاز کار بالاتر

.

بررسی و اورهال دمپرهای ارتعاش پیچشی فنری تخت

 دمپرهای فنری حداقل سالی یکبار یا بعد از 20000 ساعت کارکرد باید سرویس و تعمیر اساسی شوند. جدا از بررسی معیارهای اثر بخشی چنین دمپری، موارد زیر نیز باید کنترل شود.

  • کنترل باز بودن کانال های روان کاری که از طریق آن روغن بین سطوح فنرها و حلقه های اینرسی می رسد
  • کنترل میزان سختی فنرها
  • بررسی وضعیت فنی عناصر منعطف (بسته های فنری) از نظر خرابی های مکانیکی
  • کنترل وضعیت فنی پد های برنزی میانی

 در دمپرهای فنری، بسته به نوع طراحی، پارامترهای هندسی محفظه هایی که فنرهای داخل آن قرار می گیرند باید کنترل شوند.

 در مورد دمپرهایی که صفحات فنر به صورت شعاعی تخت هستند فاصله جانبی بین فنر و محفظه*Z * باید بررسی شود. مقادیر فاصله ها به اندازه دمپر بستگی دارد و به چند ده میکرومتر می رسد.

.

.

نتیجه گیری

 اورهال تمام دمپرها با جداسازی از میل لنگ صورت میگیرد، قبل از شروع جداسازی، باید موقعیت دمپر نسبت به میل لنگ عالمت گذاری شود و همچنین موقعیت متقابل تمام قسمت های آن قبل از دمونتاژ کامل باید مشخص شود. پارامترهای فنی دقیق مربوط به عیب یابی و سرویس دمپرهای ارتعاش پیچشی محرمانه نگه داشته می شوند. آنها فقط در اختیار تولید کنندگان دمپر و همچنین شرکت هایی هستند که تحت نظارت موسسات طبقه بندی شده در سراسر جهان هستند. نتایج ارائه شده از آزمایش دمپرهای ارتعاش پیچشی که با همکاری سازنده آنها انجام شده است ثابت می کند که اکثر کاربران موتورهای احتراقی مجهز به لرزش گیر پیچشی، وضعیت فنی آنها را به درستی کنترل نمی کنند. این منجر به وضعیتی می شود که در آن یک لرزش گیر به یک مولد ارتعاش تبدیل شده و باعث خرابی گسترده می شود.


فایل Pdf:دریافت

طراحی و تحلیل ساختار بلوکه سیلندر موتور دیزل

  • ۱۶۳

مقدمه

بلوکه سیلندر که گاهی اوقات محفظه میل لنگ نیز یاد می شود قطعه پایه ای موتور می باشد که تمام قسمت های دیگر به نحوی بر روی آن نصب می شود.این قطعه به ظاهر ساکن است اما در باطن تحت تاثیر فرکانس های ارتعاشی  زیادی ناشی از کارکرد میل لنگ،پیستون ، پمپ ها، و چرخ دنده ها قرارمی گیرد.بلوکه سیلندر حرکت رفت و برگشتی پیستون و چرخشی میل لنگ را مقدر می سازد و در طول مدت کارکرد دچار فرسایش می شود.

جنس بلوکه سیلندر

شرایط کاری بلوکه سیلندر موتور های دیزل همچنین مواردی از قبیل وجود شوک، لرزش، خستگی و انتقال حرارت ایجاب می کند تا با موادهایی با استحکام زیاد ساخته شود.از جمله موادهای آلیاژی که از آن ها در ساخت بلوکه سیلندر استفاده می شود عبارتند از : چدن خاکستری(GJL)-تصویر A -چدن ورمیکولار(CJL)-تصویر B -و چدن های شکل پذیر(GJS )- تصویر -C. اما باتوجه به افزایش تقاضا در جهت کاهش مصرف سوخت بلوکه سیلندر که جز سنگین ترین قطعه موتور می باشد مورد هدف کاهش وزن است.

ساختار میکروسکوپی آلیاژ های مورد استفاده در ساخت بلوکه سیلندر

.

طبقه بندی بلوکه سیلندر

بنا به فلسفه طراحی و کاربرد موتور های دیزل بلوکه سیلندر می تواند به لحاظ شکل ظاهری به صورت خطی یا خورجینی ، به لحاظ خنک کاری می تواند آب خنک یا هوا خنک باشد و همچنین بلوکه سیلندر دو زمانه و چهار زمانه تقسیم بندی نمود. بدین صورت که بوش های سیلندر ممکن است بوش تر (جداشدنی) ، بوش خشک (جدانشدنی) ، بلوکه سیلندر بدون بوش، بلوکه سیلندر با بوش های هوا خنک باشد.

.

طراحی بوش سیلندر

بوش سیلندر یک استوانه تو خالی می باشد که در آن احتراق صورت می گیرد. ضخامت بوش ها علاوه بر درنظرگرفتن استحکام آن در مقابل فشار و دمای احتراق  بلکه مقاومت آن در برابر کاویتاسیون(بوش های تر) نیزدر نظر گرفته می شود. همچنین سطوح داخلی آن جهت جلوگیری از سایش توسط رینگ های پیستون سخت کاری می شود. در طراحی بوش به طور کلی حالت های خرابی مانند ترک خوردگی بدنه، اعوجاج در بوش، همچنین خوردگی کاویتاسیون در بوش تر منظور می شود.جهت تسهیل در رانش پیستون درون سیلندر، با اسفاده ماشین کاری (هونینگ) شیارهایی درون آن ایجاد می شود که روغن داخل آن می ماند. بوش از لحاظ ساختاری به سه  قسمت بوش های خشک و بوش های تر و بوش های هوا خنک تقسیم بندی می شوند.

نام گذاری قسمت های مختلف و لاینر خشک (A) و لاینر تر (B)

.

معرفی چند اصطلاح مهندسی در بلوکه سیلندر

کاویتاسیون

فرایند ایجاد کاویتاسون زمانی شکل می گرید که آب با برخورد به نقاط داغ سیلندر تبدیل به بخار می شود. حباب های بخار در زمان ایجاد ضربه و کاهش فشار  ناپایدار گشته و به طور ناگهانی منفجر می شود .پس از انفجار حباب تبدیل به ریز جت سیال با سرعت حدودا 600 متر بر ثانیه می شود و با برخورد به سطوح لاینر فشارموضعی برابر با  1000 کیلو پاسکال ایجاد می کند.این رخداد به مرور باعث خوردگی سطح بیرونی لاینر می شود.

.

شیار (هونینگ) زنی داخل لاینر

فلسفه شایر های خطی متقاطع داخل لاینر این است که جهت ایجاد فیلم نازک روغن بر روی سطح لایر برای تسهیل در حرکت پیستون می باشد روغن با به دام افتادن در این شیارها عمل روانکاری را انجام می دهد. پس از مدتی کارکرد موتور این شیارها ازبین رفته و بروی سطوحی لاینر پستی و بلندی هایی ایجاد می شود که عمل ابندی بین رینگ پیستون و لاینر کاهش یافته کاهش یافته باعث بروز  ایرداتی می شود. برای لوگیری از این رخداد داخل سیلندر پولیش کاری شده سپس عملیات هونینگ کاری صورت می گیرد.

.

جنبه های مختلف طراحی بلوکه سیلندر

عوامل زیادی متاثر از کارکرد موتور در طراحی بلوکه سیلندر دخیل است ازجمله رفتارهای دینامیکی میل لنگ و پیستون و فشار های مرتبط از آن حاصل از فرآید احتراق ، تنش های حرارتی ایجاد شده، کشش ها و فشار های حاصل از بستن پیچ های قطعات جانبی، طراحی مسیر گردش جریان آب و روغن، جانمایی قطعات مرتبط  و غیره که  طراحی بلوکه را ملزم می کند تا حداکثر بهره بری در نظر گرفته شود.

بارگذاری های مختلف بر روی بلوکه و ایجاد لایه مرزی تنش فشاری

.

از قطعات مهم بلوکه سیلندر که از حساسیت بالایی برخوردار است کپه های یاتاقان ثابت می باشد. با توجه به اعمال نیروهای مختلف بایداز استحکام بالایی برخوردار شوند. در موتور های با بلوکه سیلندر ردیفی نیروهای احتراقی به صورت عمودی است اما در موتورهای  خورجینی (بخصوص زاویه 90) نیروهای افقی نیز حاصل می شود که باعث ایجاد فشار در قسمت دامنه بلوکه می شود.برای جلوگیری از اعوجاج در دامنه بلوکه سیلندر ،در این گونه از موتورها قسمت پایین بلوکه توسط پیچ به کپه های ثابت مهار می شود.


فایل Pdf:دریافت