-
شنبه, ۲۸ مهر ۱۴۰۳، ۰۲:۵۰ ب.ظ
-
۷
دریافت فایل:دریافت
حوادث ناشی از کار یکی از چالشهای جدی در صنایع مختلف به ویژه در زمینه تعمیر و نگهداری تجهیزات پیچیده مانند لکوموتیوها است. این نوع حوادث میتواند منجر به جراحات جدی یا حتی فوت افراد شود. درسآموختن از این حوادث نه تنها به افزایش ایمنی کمک میکند، بلکه میتواند از بروز حوادث مشابه در آینده جلوگیری کند. در این پست، به بررسی حادثهای که در تاریخ 17 مرداد 1403 در شرکت تعمیرات و توسعه و بهرهبرداری ریلی مپنا اتفاق افتاد، میپردازیم و نکات مهم آن را استخراج خواهیم کرد.
شرح حادثه
این حادثه مربوط به یک تعمیرکار لکوموتیو در حال انجام بخشی از موارد سرویس های ماهیانه (فعالیت گریسکاری) بر روی پروانه رادیاتور لکوموتیوهای Hitachi است. در حین این فعالیت، تعمیرکار دست راست خود را بین پروانه لکوموتیو برده و فن رادیاتور به علت اتومات بودن در مدار قرار گرفته ومنجر به برخورد پره های فن با کف دستر است ایشان شده است. در اثر این برخورد متاسفانه بخشی از کف دست و 4 انگشت دست راست تعمیر کار قطع می گردد.
پروانه رادیاتور لکوموتیو Hitachi
دلایل عمده وقوع حادثه
1. عدم رعایت شرایط ایمنی
این فعالیت بصورت روتین در حالت لکوموتیو خاموش و یا با قطع فیوز فن رادیاتور انجام میگردد. در این حادثه تعمیرکار در شرایط روشن بودن لکوموتیو اقدام به گریس کاری فن می نمایند (این مورد خلاف الزامات ایمنی است.) که در حین انجام فعالیت به دلیل دمای بالای تجهیز، فن رادیاتور با تمام توان در مدار قرار گرفته و به علت وجود دست در بین پره ها، منجر به بریدن بخشی از کف دست به همراه انگشتان دست ایشان می گردد.
SAFETY DEVICE .2
فیوز قطع مدارفن یکی از تمهیدات ایمنی در نظرگرفته شده توسط سازنده جهت قطع مدار فن و انجام گریس کاری می باشد و می توان با قطع نمودن فیوز مربوطه نسبت به ایمن سازی فرآیند گریس کاری رادیاتور اقدام کرد.
3.فشار کاری
شرایط کار در کارخانه جاری لکوموتیوها به نحوی است که لزوم گرم نمودن لکوموتیو جز الویت های اصلی شرکت ها می باشد منتهی این موضوع نباید عامل اصلی یا ثانویه برای حذف الزامات و مقررات ایمنی گردد.
باقیمانده قسمت هایی از دست تعمیرکار مربوطه در مابین قطعات
نکات کلیدی
1. اهمیت قطع فیوز فن
- قبل از انجام هرگونه فعالیت مرتبط با فن رادیاتور، لازم است که فیوز مربوطه قطع شود تا از بروز حوادث جلوگیری شود.
2. دما و خطرات مرتبط با آن
- دمای بالای تجهیز در حین کار میتواند خطرات بیشتری را به همراه داشته باشد و نیاز به احتیاط بیشتری دارد.
اهمیت درس آموخه این حادثه
با یادگیری از این حادثه، سازمان میتواند اقداماتی را برای بهبود ایمنی و کاهش خطرات ناشی از کار انجام دهد.
این اقدامات شامل:
1. تقویت آموزشهای ایمنی و فنی برای پرسنل
هر سیستم یا شرکتی حتی بسیار پیشرو و بالنده، نیاز به برنامه های آموزشی مدون و برنامه ریزی شده دارد تا نسبت به آگاهی پرسنل از الزامات فنی و ایمنی کار اطمینان حاصل نماید. برای پرسنل کم تجربه با برگزاری دوره های آموزشی مرتبط و برای پرسنل با سابقه با برگزاری دوره های بازآموزی می توان این مهم را در سازمان ها جاری و ساری نمود.
2. ایجاد سیستمهای نظارتی برای اطمینان از رعایت پروتکل های ایمنی
پیاده سازی و لزوم اجرای به دستورالعمل های فنی و ایمنی ضامن سالمتی وداشتن محیطی ایمن می باشد و تخطی از این دستورالعمل ها قطعا تبعات ناگواری در پی خواهد داشت. لذا نظارت واحد های متولی بر اجرای این دستورالعمل ها تا حدود بسیار زیادی از بروز حوادث از این دست جلوگیری خواهد شد.
نتیجه گیری
طبق آمارحوادث ناشی از کار بالاترین نرخ بروز حوادث به علت خطای انسانی است و حتی اگر نیرویی با تجربه وماهر باشید، باز هم حادثه در کمین استلذا در هیچ شرایطی تجربه و تخصص جایگزین حذف یا کاهش مقررات، روش ها ، دستورالعمل ها، تجهیزات و سایر راهکار های جاری برای ارتقاء ایمنی یک فرآیند کاری نیست.
با توجه به حادثه پیشآمده و درسهای آموختهشده، لازم است که تمامی پرسنل و مدیریت شرکت به پیادهسازی و رعایت دقیق پروتکلهای ایمنی اهمیت دهند. این اقدامات نه تنها به سلامت و ایمنی کارکنان کمک میکند، بلکه به بهبود عملکرد کلی سازمان نیز منجر خواهد شد. پیشنهاد میشود که برای جلوگیری از حوادث مشابه، جلسات آموزشی منظم برگزار گردد و همواره به روزرسانیهای مرتبط با ایمنی مورد توجه قرار گیرد.
.
دانلود فایل: دریافت
|
ایزو 9001 یک استاندارد بینالمللی است که الزامات یک سیستم مدیریت کیفیت (QMS) را مشخص میکند. معنای مدیریت را برنامه ریزی، کنترل، هدایت و نظارت می دانند و در ایزو 9001 قرار است این اقدام ها با رویکرد کیفیت انجام شود. سازمانها این استاندارد را برای نشان دادن توانایی خود در ارائه مداوم محصولات و خدماتی که الزامات، نیازهای مشتری و مقررات را برآورده میکنند، به کار میگیرند.
برای اینکه 9001 ISO منتشر و به روزرسانی شود، باید مورد توافق اکثریت کشورهای عضو قرار میگرفت تا به عنوان یک استاندارد بینالمللی شناخته شده، تبدیل شود؛ این موضوع به این معنی است که اکثریت کشورهای جهان آن را پذیرفتهاند.
.
سیستم مدیریت کیفیت چیست؟
.
سیستم مدیریت کیفیت که به آن QMS نیز گفته میشود، مجموعهای از خط مشیها، فرآیندها، رویهها و مستندات است. این مجموعه از اسناد، مجموعهای از قوانین داخلی را تعریف میکند که بر نحوه خلق و ارائه محصول یا خدمات شما به مشتریان توسط شرکت شما حاکم است.
QMS باید متناسب با نیازهای شرکت شما و محصول یا خدماتی باشد که به مشتریان خود ارائه میدهید، اما استاندارد ایزو 9001 مجموعهای از دستورالعملها را ارائه میکند تا مطمئن شوید هیچ عنصر مهمی که یک QMS برای موفقیت نیاز دارد را از دست نخواهید داد.
ISO 9001: 2015 یک استاندارد بین المللی شناخته شده برای ایجاد، اجرای و حفظ سیستم مدیریت کیفیت برای هر شرکت است. این استاندارد در نظر گرفته شده است که توسط سازمان ها در هر اندازه یا صنعت مورد استفاده قرار گیرد و می تواند توسط هر شرکت استفاده شود.
به عنوان یک استاندارد بین المللی، آن را به عنوان پایه ای برای هر شرکت برای ایجاد یک سیستم برای اطمینان از رضایت مشتری و بهبود به رسمیت شناخته شده است، و به همین ترتیب، بسیاری از شرکت ها این نیاز را به عنوان حداقل الزام برای سازمان به عنوان تامین کننده میدانند.
از آنجا که شما فرآیندهای خود را حسابرسی میکنید، و همچنین داشتن یک گواهینامه ایزو دلیل بر این این حسابرسی شماست میتوانید مشتری خود را از حسابرسی ها بی نیاز کنید. به همین دلیل است که ایزو ۹۰۰۱ برای بسیاری از شرکت ها ضروری است تا در بازار رقابت کنند.
علاوه بر این، مشتریان شما اطمینان حاصل خواهند کرد که شما سیستم مدیریت کیفیت را بر اساس هفت اصل مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ ایجاد کرده اید.
در حقیقت، ایزو ۹۰۰۱ یک استاندارد اساسی و تاثیر گذار است که به عنوان مبنایی که گروههای صنعتی می خواهند به نیازهای صنعتی خاصی اضافه کنند میباشد، به این ترتیب استاندارد صنعتی خود را ایجاد می کنند؛ این شامل AS9100 برای صنعت هوافضا، ISO 13485 برای صنعت وسایل پزشکی و AITF 16949 برای صنعت خودرو است.
الزامات سیستم مدیریت کیفیت
.
برای هر فرآیند در QMS (سیستم مدیریت کیفیت) ، قوانینی وجود دارد که شما باید آن ها را رعایت کنید. این فهرست به شما انواع الزامات سیستم مدیریت کیفیت در استاندارد را ارایه میدهد:
الزامات ایزو 9001 چیست؟
.
ساختار استاندارد ایزو 2015: 9001 به 10 بخش (بند) تقسیم شده است. سه مورد اول، بندهای مقدماتی هستند و هفت مورد بعدی شامل الزامات سیستم مدیریت کیفیت است که یک شرکت یا سازمان میتواند بر اساس آنها این گواهینامه را دریافت کند. در ادامه 7 بند مهم را معرفی خواهیم کرد:
7 بند اصلی iso 9001
مزایای پیاده سازی 2015 9001ISO
سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ به سازمان کمک میکند تا فرآیندهای خود را ساده کند، خطاها را کاهش دهد و ارتباطات داخلی را بهبود بخشد. شرکتهایی که این رویکرد را اتخاذ میکنند، از افزایش روحیه کارکنان، بهبود رضایت مشتری و درآمد بالاتر بهرهمند خواهند شد. به طور خلاصه میتوان گفت از طریق صدور گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ نشان میدهید که سازمان شما مشتریمدار و متعهد به ارائه خدمات با کیفیت بالا است. در ادامه مهمترین مزایای استفاده از استاندارد ایزو ۹۰۰۱ آمده است:
اصول ISO 9001
نحوهی استقرار، پیاده سازی و مستند سازی ISO 9001 : 2015 در سازمان
.
در ویرایش جدید استاندارد ایزو ۹۰۰۱، تفکر مبتنی بر ریسک، دانش سازمانی، محیط کسبوکار و شناسایی نیاز ذینفعان موضوعات جدید میباشند که سازمان باید به آنها نیز توجه نماید.
استقرار سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ ویرایش ۲۰۱۵ همانند سایر سیستمهای مدیریتی دارای مراحلی میباشد :
مراحل دریافت گواهینامه ایزو
.
در تمامی سازمان ها و شرکت ها جهت دریافت گواهینامه ایزو مراحل زیر طی می شود:
در واقع در این مرحله وضعیت کنونی سازمان و ماهیت آن مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.
به عبارت بهتر بررسی و ارزیابی عملکرد سیستم که از طریق بازدید از قسمتهای مختلف سازمان متقاضی با هدف بررسی انطباق فعالیتهای جاری با الزامات استانداردها و کلیه مستندات صورت می گیرد.
لازم به ذکر است گواهینامه های ایزو به صورت ۳ ساله صادر می شوند. سال دوم و سوم سازمان گواهی دهنده به منظور حصول اطمینان از ادامه رویه سازمان مطابق با استانداردها و سیستم طراحی شده ارزیابی مراقبتی انجام می دهد.
نقش مؤسسات خصوصی در اخذ گواهینامه ایزو
.
هر چند که مراحل اخذ گواهینامه ایزو برای تمامی استانداردهای آن تقریباً مشابه هم است، اما در اجرا دارای تفاوت های ساختاری زیادی می باشد. به همین دلیل بهتر است برای اخذ گواهینامه ایزو از خدمات یک موسسه حقوقی که دارای کارشناسان و متخصصین با تجربه در حوزه های حقوقی و مهندسی می باشد استفاده شود تا پیاده سازی و اخذ هر نوع استانداردی در سازمان به بهترین نحو صورت بگیرد.
.
دریافت فایلPdf :دریافت